Diensten Zwanger
Een zwangerschap is een spannende en unieke periode waarin er veel verandert, zowel lichamelijk als emotioneel. Centering Pregnancy is een programma dat medische zorg en informatie combineert met groepsbijeenkomsten.
In deze bijeenkomsten deel jij je ervaringen met andere zwangeren en krijg je belangrijke informatie over de zwangerschap, bevalling en babytijd. Het programma biedt meer tijd om vragen te stellen en onderwerpen te bespreken dan een regulier spreekuur.
Meestal verloopt de zwangerschap zoals het hoort, maar het kan voorkomen dat je ergens ongerust over bent. Daarom is het handig om ons spoednummer op te slaan in je telefoon: 06 – 50 452 324.
In de zwangerschap is het belangrijk om direct te bellen bij:
Wanneer je moet bellen voor de bevalling als je verder dan 37 weken zwanger bent, vind je hier (link naar Bevalling; Wanneer bellen?).
Op deze Alarmsignalenkaart is ook te zien wanneer je ons spoednummer moet bellen: 06 – 50 452 324.
Voor niet-dringende vragen kun je vragen kun je contact opnemen met de assistente: 0525 – 68 51 22. Mocht je daartoe niet in de gelegenheid zijn dan is het mogelijk om je vraag per e-mail te stellen.
De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en leuke periode. Er verandert veel: je baby ontwikkelt zich, je lichaam verandert en jullie bereiden je voor op de bevalling en het ouderschap. Gedurende de zwangerschap begeleiden we je zowel op medisch als op persoonlijk vlak. Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook ruimte om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die ongeveer dezelfde zwangerschapsduur hebben. Onderzoek wijst uit dat Centering Pregnancy leidt tot minder vroeggeboortes en bijdraagt aan meer vertrouwen bij de zwangere in haar zwangerschap, de bevalling en haar rol als moeder.
De eerste afspraken en de echo’s zijn individueel, op ons spreekuur. Als je wilt deelnemen aan Centering Pregnancy zijn de meeste controles daarna in groepsverband, met 8 tot 12 zwangeren. Deze bijeenkomsten vinden in het begin één keer in de maand, en later elke twee weken plaats. Tijdens een bijeenkomst wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, besproken. Je krijgt meer regie: je leert zelf je bloeddruk meten en je eigen dossier bij te houden. Een bijeenkomst duurt 2 uur in plaats van de 15 minuten bij de spreekuurcontroles. Je hebt hierdoor meer tijd om vragen te stellen, met elkaar belangrijke onderwerpen te bespreken en je twijfels en angsten, maar ook mooie ervaringen met elkaar te delen. Hierin ondersteun je elkaar.
De bijeenkomsten worden op een vaste dag en vast tijdstip gegeven, welke vooraf bekend zijn tot het einde van je zwangerschap. Tegen het einde van de zwangerschap, na ongeveer 9 bijeenkomsten, zullen er spreekuurcontroles volgen tot aan de bevalling. Na de bevalling is er nog een terugkombijeenkomst met alle baby’s.
Als bij het intakegesprek blijkt dat je specialistische zorg nodig hebt, verwijzen we je na de termijnecho door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je kunt dan nog steeds deelnemen aan de Centering Pregnancy bijeenkomsten; dit is vaak een waardevolle aanvulling.
Voor uitgebreide informatie over Centering Pregnancy, zie www.centeringhealthcare.nl of https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/285/centeringzwangerschap/
De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en leuke periode. Er verandert veel: je baby ontwikkelt zich, je lichaam verandert en jullie bereiden je voor op de bevalling en het ouderschap. Gedurende de zwangerschap begeleiden we je zowel op medisch als op persoonlijk vlak. Als je niet wilt deelnemen aan Centering Pregnancy, maken we individuele afspraken op ons spreekuur. Bij individuele vervolgcontroles kom je gemiddeld 12 keer bij ons op het spreekuur. Wij beoordelen de groei van de baby en of jouw lichaam zich goed kan aanpassen aan de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt (bijv. je bloeddruk). Er is natuurlijk tijd voor het stellen van vragen en we geven belangrijke informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.
Schema zorgpad individuele begeleiding:
Als bij het intakegesprek blijkt dat je specialistische zorg nodig hebt, verwijzen we je na de termijnecho door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.
https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/284/zwangerschapscontroles-bij-individuele-zorg/
In de zwangerschap worden er verschillende onderzoeken aangeboden. We geven je informatie over het doel en de voor- en nadelen van deze onderzoeken en je kiest zelf welke onderzoeken je wel of niet wilt laten doen.
De assistente van de praktijk is iedere werkdag van 09:00 – 13:00 uur te bereiken.