Kinderwensspreekuur

Wat kun je doen of juist laten om zo gezond mogelijk in verwachting te raken? Om hier meer over te weten te komen kun je een afspraak maken bij ons op de praktijk op het kinderwensspreekuur. Het kinderwensgesprek wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Ter voorbereiding op het kinderwensgesprek vragen we jou en je partner via www.zwangerwijzer.nl een vragenlijst in te vullen en de uitkomst van deze vragenlijst naar ons te mailen via info@verloskundigenklaverblad.nl. Op deze manier kunnen wij ons goed voorbereiden en kunnen wij tijdens het gesprek advies op maat geven.

Deze onderwerpen bespreken we in het kinderwensgesprek:

  • Medische voorgeschiedenis;
  • Eerdere zwangerschap(pen), bevalling(en) en eventueel een miskraam;
  • Medicijngebruik;
  • Erfelijke aandoeningen in de familie;
  • Menstruele cyclus en anticonceptie;
  • Invloed van schadelijke stoffen bijvoorbeeld in je werkomgeving;
  • Infectieziekten;
  • Bloeddruk en BMI.

Tijdens het gesprek kunnen we jullie vragen beantwoorden en persoonlijk advies geven. Indien nodig en gewenst kunnen we je naar een andere zorgverlener verwijzen, bijvoorbeeld de huisarts, diëtist of gynaecoloog.

Vruchtbaarheid en leefstijl

Heb je een kinderwens? Wat goed dat je onze website al gevonden hebt! Je kunt je bewust voorbereiden op het zwanger worden. De periode vlak voor de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van de baby.

Als je gezond leeft, vergroot je de kans op een zwangerschap en geef je je kindje de best mogelijke start.

Deze dingen kun je zelf doen om gezond zwanger te worden:

  • Start met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Gebruik een supplement met 400 microgram foliumzuur (vitamine B11) en 10 microgram vitamine D.
  • Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende beweging.
  • Stop met roken, het drinken van alcohol en het gebruik van drugs. Dit kun je het beste samen met je partner doen; dit beïnvloedt namelijk ook de zaadkwaliteit van de man. Voor begeleiding bij stoppen met roken kun je terecht op: www.medipro.nl Vanuit Tactus kun je ook hulp krijgen bij verslavingsproblemen: www.tactus.nl
  • Streef naar een gezond gewicht.
  • Gebruik je medicatie? Overleg dit dan met je huisarts of met ons om te weten te komen of je dit veilig kunt blijven gebruiken in de zwangerschap.
  • Bespreek eventuele psychische problemen met je behandelaar, je huisarts of met ons om te kijken welke begeleiding het best bij jou past.
  • Wanneer er een erfelijke ziekte in jullie familie voorkomt, is het goed om je hierover te laten informeren. Gebruik bijvoorbeeld deze keuzehulp: www.keuzehulp-kinderwens-erfelijkeziekte.nl

Natuurlijk is ieders situatie verschillend en heb je misschien specifieke vragen over jullie gezondheid of leefstijl. Voor overleg en persoonlijk advies ben je altijd welkom op ons kinderwensspreekuur..

Vruchtbare periode

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De meeste vrouwen (ongeveer 80%) die dit doen zijn binnen 1 jaar zwanger. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. Het is handig om je menstruatiecyclus bij te houden om hier inzicht in te krijgen. Als je een onregelmatige cyclus hebt kun je bijvoorbeeld met behulp van een ovulatietest bepalen wanneer je vruchtbaar bent. Ook als het moeilijk lukt om zwanger te worden, denken we graag met je mee in een kinderwensgesprek.

Wanneer je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, kun je een afspraak maken bij de huisarts om een eventuele oorzaak te onderzoeken of een verwijzing naar de gynaecoloog te krijgen

Contact
opnemen

De assistente van de praktijk is iedere werkdag van 09:00 – 13:00 uur te bereiken.

Verzenden