Marktomvang
Nederland is bezig met een bijzonder omvangrijke renovatie van het pensioenstelsel.
Sinds de inwerkingtreding van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) op 1 juli 2023 bevindt de pensioensector zich in transitie. Pensioenfondsen en pensioenuitvoeringsorganisaties hebben tot 1 januari 2028 de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen.
In a rapidly changing world, human capital is the strongest asset
Versnelling in consolidatie wordt onvermijdelijk
Pensioenfondsen en pensioenuitvoeringsorganisaties verwachten dat consolidaties en wisselingen van providers het toekomstige pensioenlandschap fundamenteel gaan wijzigen. En dat op opvallend korte termijn. In het recente KPMG-rapport “Pensioencarrousel komt voor 2028 in beweging” ziet bijna 20% een wisseling van de fiduciair manager als optie. Hetzelfde percentage ziet een fusie of liquidatie (buy-out) als optie.
Naast het WTP-proof maken van de organisaties, trekken deze projecten een zware wissel op deze organisaties. Juist in de intensieve voorbereidingsperiode is het van belang dat de fondsgremia van besturen goed bezet zijn om het vele werk te kunnen doen. DNB concludeert in het rapport “Terugkoppeling sector en risicobeelden Wtp-uitvraag Q2-2024” dat er regelmatig vacatures blijven openstaan en roept partijen op om tijdig kandidaten te zoeken. Ook na 2028 verwacht KPMG grote druk op de bedrijfsvoering van de overblijvende fondsen.
Belangrijkste trends: Toekomst verschuift naar private markets
- Traditionele banken worden in toenemende mate beperkt door regelgeving en kapitaaleisen
- Er is een aanzienlijke langetermijnfinancieringsbehoefte, gedreven door wereldwijde megatrends zoals de energietransitie en digitalisering.
- Het vermogen om true alpha te genereren en toegang te krijgen tot reële liquiditeit op de publieke markten is afgenomen.
- De vergrijzing wereldwijd (‘Iedereen wordt 100”) zorgt voor een toenemende vraag naar kosteneffectieve spaar- en pensioenoplossingen.
Dit is een kans voor pensioenfondsen: Pensioenfondsen kunnen zich na invoering van WTP concentreren op de nieuwe indeling van nieuwe indeling beleggingsportefeuilles waarin beleggers de klassieke portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties verruilen voor een 50/30/20-variant. Daarvan is dan 50% in aandelen geïnvesteerd, 30% in obligaties en 20% in private markten.